Krajem siječnja programski itinerar ponovno nas je doveo do radionice Male škole ljekovitog bilja. Te smo se večeri pripremili za izradu sapuna, mirisni su tonovi preplavili poprište zbivanja, našu knjižnicu učeničkog doma, uživa li smo u eteričnom ulju ružmarina, mente, limuna, lavande, a svemu se posebno radovala naša prekrasna gošća, djevojčica drugog razreda jedne osnovne škole.

Dječja srca posebnim se žarom raduju malim stvarima te susret s njima uvijek nadahnjuje i oplemenjuje, podsjeća nas koliko prečesto zanemarujemo svakodnevno, jednostavno, olako shvaćajući zdravo za gotovo ono što nam je dano.

U uvodnom dijelu razjasnili smo nedoumice o sapunima, saponinima i biljci sapuniki te se upoznali s ključnim sastojcima za izradu svakog sapuna (sapun je po definiciji ulje, mast pomiješano s lužinom).

U nastavku smo objasnili glavne metode za izradu sapuna, starinske recepture koje zahtijevaju izrazito pažljivo rukovanje lužinom. U nedostatku prikladnih laboratorijskih uvjeta, želeći izbjeći potencijalne opasnosti, odlučili smo se za postupak melt and pour, koji uključuje gotovu sapunsku bazu, saponifikacija je već odradjena te ne trebamo brinuti o rukovanju lužinom.

Učenice su otopile sapunsku bazu, dodale sastojke po želji, osušene biljne dijelove, eko-boju za sapun, kap ulja jojobe, kapljice eteričnih ulja te su smjesu izlile u kalupe koji su potom dvadesetak minuta odstajali u hladnjaku. Sapunska smjesa se stvrdnula, a nama je preostalo zajedničko fotografiranje s našim mirisnim pločicama, školjkama, srcima, listićima.

Voditeljica: Marija Radić