Izlet u NP Paklenica

Jedne prekrasne subote 23. svibnja 2023. krenuli smo na izlet u NP Paklenica. Ovo je bila prava pustolovina u divljini prirode koja nas je očarala svojom ljepotom i obogatila naša srca nezaboravnim trenucima.

Naše putovanje započelo je rano ujutro, svi smo bili puni uzbuđenja i nestrpljivo smo iščekivali što nas sve čeka. Kako smo se približavali parku, prekrasna priroda oko nas sve više dolazila je do izražaja. Visoke stijene, zeleni pašnjaci i netaknuta šuma pozdravili su nas svojom raskošnom ljepotom.

Prva aktivnost koju smo iskusili bila je pješačenje po poznatoj Premužićevoj stazi. Hodanje tim stazama, koje su majstorski uklesane u stijene, bilo je izazovno, ali svaki korak vrijedan. Uživali smo u osvajanju vrhunskih pogleda na kanjone, rijeke i netaknutu prirodu koja nas je okruživala. Bili smo svjesni koliko je priroda moćna i važna za našu dušu.

Nakon što smo uživali u spektakularnom krajoliku Nacionalnog parka Paklenica, upustili smo se u još jednu nevjerojatnu avanturu – istraživanje podzemnog svijeta Paklenice. Takozvani “Bunkeri” građeni su od strane Jugoslavenske vojske između 1950. i 1953. god. Što se krije iza zazidanih okana u kanjonu Velike Paklenice bila je strogo čuvana tajna sve do početka Domovinskog rata 1991. god.

Nakon adrenalinskog iskustva penjanja, zasluženo smo se opustili uz piknik na otvorenom. Pod debelim krošnjama drveća, uživali smo u hrani i odmorili se, razmjenjujući dojmove i smijeh s prijateljima. Bio je to trenutak zajedništva koji ćemo zauvijek pamtiti.

Na kraju našeg izleta, najhrabiriju su se i okupali u čistom moru Starigrada.

Umorni ali sretni i puni dojmova u večernjim satima vratili smo se u naš dragi Dom.

Za one koji žele znati više o NP Paklenica te Podzemnom gradu mogu posjetiti linkove.

Podzemni grad Paklenice

NP Paklenica