Posjet Botaničkom vrtu

Već tradicionalno, rujanski posjet naših učenica Botaničkom vrtu i ove je godine iznjedrio neke lijepe priče. 

Podsjetnik za stare zaljubljenike, otkriće za nove, zelena oaza u središtu grada, umiruje, potiče na sklad, promatranje lijepoga, nudi neku novu perspektivu u hektičnoj užurbanosti kojoj su, više manje, izložene sve generacije. Osnovan davne 1889. godine, u vrijeme kad je Zagreb imao tek 2000 kuća, a Sveučilište već 220 godina, podatak je koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najveći dio vrta izgrađen je u tzv. engleskom pejzažnom stilu, izuzev cvjetnog partera s južne strane staklenika u francuskom stilu, strogo pravilnoga tlocrta. 

U dvosatnoj šetnji učenice su stekle uvid u povijest Vrta, rješavale botaničku križaljku, susrele se sa divovskom sekvojom, živim fosilima, endemima, biljkama mesožderkama, mesnaticama, različitim sortama rajčice, a neizostavno je bilo i fotografiranje na kultnom mostiću s jezercima kao i posjet izložbenom paviljonu. 

Krivudave staze arboretuma na kraju nam nisu otkrile toliko željeno bonbon-stablo pa smo  želju za slatkim utažile kuglicama čokolade, kokosa, limete, vanilije i mente u obližnjoj zagrebačkoj slastičarnici. 

 

Odgajateljica Marija Radić

Leave a Reply