Posjet Muzeju grada Zagreba

U srijedu, 7. rujna, nove učenice doma pod vodstvom odgojiteljica Lee Puljak i Mihaele Tikvica otišle su u obilazak centra grada Zagreba i u posjet Muzeju Grada Zagreba.

 
Uputile smo se iz Doma prema trgu Republike Hrvatske gdje smo se kratko upoznale s važnim građevinama i institucijama koje se ondje nalaze: Hrvatsko narodno kazalište, Muzej za umjetnost i obrt i Škola primjenjene umjetnosti i dizajna, Akademija dramskih umjetnosti, Rektorat sveučilišta u Zagrebu, Muzička akademija. Na Trgu smo vidjeli i spomenik Đuri Deželiću te skulpture Ivana Meštrovića – Zdenac života i Povijest Hrvata…
 
Zatim smo Frankopanskom ulicom i Ilicom došli do Trga bana Jelačića i njegova spomenika odakle smo Radićevom ulicom stigli do Kamenitih vrata i ulaza na Gornji grad.
 
U Muzeju grada Zagreba dočekala nas je kustosica Ivana Čeko koja nas je na iznimno zanimljiv nači uvela u povijest grada Zagreba – od prapovijesti čiji su ostaci pronađeni na mjestu ispod zgrade današnjeg Muzeja, preko početaka Zagreba u vrijeme srednjeg vijeka, zatim gradnje katedrale, pa do sve do suvremenog razdoblja, širenja grada, njegovog života u vrijeme dvaju svjetskih ratova i njegovog stradanja u još uvijek nedavnom Domovinskom ratu, kada je raketiran u dva navrata.
 
Ispunjene dojmovima, ali i malko umorne, kratko smo prošetale gornjim gradom i zatim se spustile prema Trgu bana Jelačića i uživale u toplom vremenu, sladoledu i odmoru.

Leave a Reply